Technology Bunyi Dan Angkasa Lepas


16 track analog recorder

Sound Recording

Rakam atau record ertinya menyimpan data atau mencatat sesuatu. Dalam dunia kita hari ini mungkin terdapat ber-billion-billion atau mungkin trillion dan trillion lagi rakaman tersimpan diseluruh dunia dalam bentuk catatan kertas, buku, lukisan, data, filem, pita bunyi, piring hitam, cakera padat, computer, surat khabar, surat & banyak lagi lah. Bunyi boleh disimpan atau dicatit secara dirakam menggunakan perakam analog atau digital (analog or digital recorder). Dalam analog, bunyi ditukar menjadi isyarat elektrik melalui microphone seterusnya bergerak melalui litar elektrik, kemudian isyarat elektrik itu ke elektromagnet yang mencorakkan debu besi halus didalam jalur pita rakaman (cassette).

Digital recorder seperti ini menyimpan data terus ke CD
Apa bila cassette itu dimainkan semula, elektomagnet lain yg bertindak seperti microphone, diusik oleh corak yang telah dicatit dijalur pita kaset lalu menerbitkan isyarat elektrik yang kemudian ditukarkan ke bentuk bunyi oleh gelungan dawai electromagnet didalam speaker. Prinsipnya sama seperti piring hitam kecuali ia di gores ke atas piring hitam. Dalam bentuk digital pula, isyarat elektrik itu ditukar menjadi nombor (digit pendua 1-0) dalam processor kemudian disimpan kedalam bentuk CD atau memory. Teknologi hari ini membolehkan bunyi disimpan kedalam alat kecil seperti hard disk, pen drive, mp3 player & handphone. 

Pemain Cakera Padat - Compact Disc
Pemain CD pertama 1982
Pemain cakera padat (CD) pertama dikeluarkan pada 1982 oleh Sony Syarikat Jepun dipanggil CDP-101. 1983 pula Philips syarikat elektronik Netherland mengeluarkan format CD player mereka dipanggil Magnavox di US & Eropah. Syarikat rakaman besar US & Eropah mula menggunakan format CD untuk mengedar & menjual rakaman muzik kerana ketahanan & kualiti bunyi CD.

Permukaan CD Compact Disc (atau CD)- juga dikenali sebagai cakera padat ialah disc optical digunakan untuk menyimpan data digital. Asalnya ia digunakan untuk menyimpan data & memainkan balik rakaman bunyi, tetapi kemudiannya diluaskan untuk menyimpan data CD-ROM. CD rakaman bunyi telah lama di pasarkan sejak October 1982. CD atau cakera padat ialah teknologi Laserdisc. Sony mempamer pertama kali optical digital audio disc pada September 1976. CD-ROM (Random Access Memory) & CD-R diguna meluas dalam industri computer.Tahun 2007- 200 billion CD telah dijual seluruh dunia

Editing atau Suntingan

Steenbeck flat bed editor
  Editing ialah process dimana segala bahan bahan yang telah dirakam di adun & disunting (edit) untuk satu master print atau bahan yang siap. Satu column tulisan di akhbar akan disunting terlebih dahulu oleh penyunting akhbar. Sebelum era digital filem disunting diatas flat bed seperti gambar kiri. Process editing video untuk TV dahulu juga mengguna teknik analog (pita kaset). Sekarang kebanyakan filem akan di tukar ke format digital dahulu baru lah di edit & diletak sound & visual effect kedalamnya secara digital mengguna hardware & software computer.

Radio Lanun 
Tahun 1960an Radio kerajaan di United Kingdom hanya menyiarkan lagu Classical, berita & sedikit lagu. Radio radio tidak berlesen atau Pirate Radio muncul memenuhi kehendak orang muda yang mahu mendengar lebih banyak lagu Pop pada masa itu. Radio Caroline & Radio London menyiarkan rancangan mereka dari kapal yg berlabuh di perairan antara bangsa. hari ini terdapat 150 penyiar tidak berlesen di UK. Bagaimanapun ada juga yang telah mendapat lesen. Penyiaran radio haram di malaysia adalah satu kesalahan kerana ia boleh mengundang anasir tidak baik menghasut orang ramai. 


Mp3

Secara teknikalnya, MP3 ialah hanya satu cara untuk meng-kecil-kan file bunyi digital khususnya file muzik kepada satu saiz yang lebih terurus. Lebih dari itu bagaimanapun MP3 satu contoh terbaik bagaimana satu pertukaran teknologi yang kecil boleh mendapat ketidak pastian dan letusan impak kepada masyarakat. MP3 bloeh menjadi inovasi pertama dalam NET yang layak mendapat julukan "revolutionary" seperti Revolusi Industri di Eropah 18 century & revolusi internet 1990-an.
Digital Binary Code

Istilah "MP3" ialah -- menakutkan untuk difikir betul-betul—ialah singkatan untuk "MPEG-1 Layer3" standard (had tetap) teknikal dicipta oleh "Moving Picture Expert Group" organization yang berpengkalan di Italy -dipantau kerjasama dari International Organization For Standardization dan International Electrotechnical Commission. MPEG telah menjadi standard (had tetap) kepada video & audio digital sejak 1988 termasuk menghantar & menyimpan & menerbitkan semula gambar & bunyi dan yang penting meng-kecil-kan nya kepada saiz yang kecil kerana usaha untuk menukarkan audio & video kepada digital memerlukan multimegabyte agglomeration 1 & 0 yang memenuhkan seluruh network maka Compression MP3 pun digunakan untuk meng-kecil-kan file.

Magnavox horn speaker
Speaker
Beberapa orang pencipta & saintis Amerika telah menyumbangkan tenaga mereka kepada penciptaan & pengeluaran "loudspeaker". Orang German pertama menciptanya Johann Phillip Reis pada 1861.
penggunaan loudspeaker hanya digunakan pada panggung wayang pada mulanya semenjak filem bersuara pertama "the Jazz Singar" pada 1927 dan juga untuk ucapan di rapat umum (perhimpunan awam). 1919 loudspeaker pertama sekali digunakan untuk membesarkan bunyi ucapan President Woodrow Wilson di San Diego menggunakan speaker "magnavox" ciptaan Peter Jensen yang juga mengeluarkan speaker untuk tentera & radio.Telephone

telephone ciptaan Alexander Graham Bell
Kalau anda seorang pengguna telephone/handphone anda mesti berterima kasih kepada orang Amerika Emile BerlinerAlexander Graham Bell yang mencipta alat yang menangkap bunyi yg dialirkan dawai elektrik kepada alat yg mengeluarkan bunyi itu pada tahun 1876. Pada asal nya dia mahu menggunakan mencipta alat perhubungan untuk menhantar suara manusia melalui rangkaian telegraph yang sudah pun di gunakan secara meluas di Amerika pada kurun 19 menggunakan microphone ciptaan Emile Berliner.
(Rangkaian telegraph menggunakan Morse code).

Secara beransur ansur asas struktur ciptaan mereka (microphone & speaker) telah digunakan meluas bidang ketenteraan pada WW 1 (teknologi maklumat elektronik pertama). Hari ini kita boleh lihat asas ciptaan Emile Berliner & Alexandar G Bell pada microphone, pick up guitar, speaker radio hi fi, mic & speaker di handpone yg di kembangkan lebih lanjut oleh saintis selepas Alexander seperti James West & Gerhad Sesler kepada electroacoustic transducer-electret microphone.

Telephone atau handphone pertama tidak menggunakan wayar ialah Motorola Dynatec 8000X.

Phonograph - Perakam Bunyi Terawal 
Phonograph Thomas Edison

Sejak berkurun lamanya manusia sudah lama mengidamkan untuk merakamkan bunyi & musik persekitarannya. Industri rakaman bermula Thomas Alva Edison mencipta phonograph 1877 dipatenkan di britain, hasil inspirasi daripada kajian org perancis Leon Scott & Charles Cro. 1896- Eldridge R. Jhonson mencipta "spring pusingan jam" yg membantu menstabilkan syarikat F.Seaman National Gramophone Company of New York didalam pengeluaran pring hitam yang menjadi saingan kepada Ponograph. Semenjak itu pasaran industri rakaman dunia di kuasai oleh org Amerika & Eropah & daripada penguasaan mereka pada pasaran rakaman dunia, maka muzik org Amerika & Eropah tersebar luas kepelusuk dunia. Hari ini kita boleh mendengar lagu berentak R&B, hip hop & rock di seluruh dunia dalam pelbagai bahasa, hasil daripada penguasaan USA keatas Industri rakaman yang secara tidak langsung mengembangkan budaya muzik mereka.Pemain record elektronik mudah alih tahun 1970-an


Pemain Record turn table elektronik seperti ini masih dikeluarkan bagi penggemar vinyl classic siap dengan USB & SD input.


Vinyl record juga masih digunakan dalam turntablism (turn-table) oleh DJ (disc jokey) untuk memanipulasi bunyi & menghasilkan muzik.


Pengebom Stealth B2 & F117 (dibelakang)

Stealth Aircraft

Pesawat "stealth" atau halimunan / siluman bukan bererti ia tidak boleh dilihat oleh mata manusia tetapi ia adalah jenis pesawat yang tidak boleh di kesan radar. F117, F22, F35, B2 kepunyaan United States Air Force sahaja pesawat halimunan yang terdapat di dunia (Malaysia belum ada lagi). Russia & China sedang membangunkan pesawat generasi ke lima ini. Pesawat stealth (halimunan/siluman) tidak boleh di kesan radar hasil dari reka bentuk & bahan yang meliputi kulit luar pesawat. Pancaran radar di pantul & di serap oleh pesawat itu kearah lain tidak kembali ke punca radar itu seperti pesawat biasa lain.

Bayangkan apabila pesawat jenis ini menyerang, tentera kita tidak menyedari kedatangan pesawat & tiba-tiba sahaja ada letupan kemusnahan. (bukan sonic boom). Pesawat stealth (halimunan/siluman) mungkin pesawat pejuang terakhir di pandu manusia. Di masa akan datang pesawat generasi ke enam mungkin di pandu oleh Artificial Intelligence (kepandaian tiruan computer). Seperti robot pesawat ini mengambil alih kerja seorang juruterbang dari risiko ditembak jatuh, menyerang ke kawasan musuh & memusnahkan asset musuh.Alamat ke bumi

Kalau ada species makhluk asing (alien) dari planet dalam galaxy terdekat kita yang nak melawat bumi, mereka harus mengikut alamat seperti berikut - "Malaysia in Earth which is in the Human Solar System of the Milky way Galaxy that is located in this very vast Universe". Galaxy Andromeda iaitu jiran kepada Galaxy Milky Way (Bima Sakti) kita terletak lebih kurang 2,500,000 juta tahun cahaya. Cahaya dari matahari kita yang memancar sekarang akan sampai di Andromeda pada 2.5 juta tahun lagi. Bayangkan betapa jauh nya Andromeda.Jauh andromeda dari bumi.....................21,80­0,000,000,000,000,000 kilometer.
Jauh matahari dari bumi..........................­.........................149,5­97,870 kilometer.
Cahaya matahari bergerak 8 minit untuk sampai ke bumi, jauh juga............


Jarak terjauh pernah manusia jejaki ialah permukaan bulan pada 1969. Orang pertama memijak permukaan bulan Neil Armstrong & Buzz Aldrin. Jauh bumi ke bulan  - 384,403 km (238,857 miles).


Orang pertama keluar dari tarikan graviti bumi ke orbit atau orang pertama ke angkasa lepas - Yuri Gagarin angkasawan Soviet Union pada April 12,1961Band Rock Paling Bising
Deep Purple


Bunyi jet engine pada tahap military level mencapai kiraan 130 dB (20 hingga 30 meter dekat). Tembakan meriam pula 140 dB. Tahun 1969-Band Led Zeppelin yg bermain 'live' diperhatikan oleh peserta American Speech-Hearing Association mencapai kiraan 130 db. Tahun 1972- Deep Purple di iktiraf Guinness Book Of Record-band paling kuat bunyi pada 117 dB. Tahun 1976-The Who mencapai 126 dB di ukur 32 meter jauh dari speaker. 1984 band Heavy Metal- Manowar pada 129.5 dB & 139 dB tahun 1994. Tahun 1996 band electro Leftfield pada 137 dB. Tahun 2007 band punk British Gallows pada 132.5 dB. Pada tahun 2009 di Cisco Ottawa Blues Fest, Canada band KISS mencapai kekuatan bunyi muzik mereka pada 136 dB. Semua level itu boleh dicapai kalau mengguna 12 hingga 15 speaker besar. dB ertinya decibel iaitu kiraan bagi kekuatan bunyi. Perbualan jiran dirumah sebelah boleh mencapai 60 hingga 70 dB kalau kita letak telinga kita depan mulut mereka.Bunyi radio/Hi Fi pula 60 dB kalau didengar dari 30 hingga 50 meter. Tahap 130 dB boleh mencederakan telinga manusia. Untuk persembahan yang di hadiri 10,000 hingga 100,000 penonton, lebih banyak speaker & power amp watt diperlukan untuk mengatasi bunyi sorakan ribuan penonton itu. Kalau tidak, bunyi muzik tak kedengaran, yang dengar hanya sorakan penonton seperti yang terjadi pada era awal kumpulan The Beatles, penonton bersorak & menjerit mengatasi bunyi muzik mereka. Kau orang cuba pergi bawa diri kamu sendiri tengok persembahan besar "live" band Amerika Utara, Selatan, Europe atau Japan atau dinegara sendiri.
Google 

Google Company mempunyai 500,000 web server di seluruh dunia pada 2009. Facebook pula mempunyai 50,000 server pada 2009. Apa itu server? Server ialah hardware (computer) atau software (aplikasi computer) yang menolong menghantar isi kandungan yang boleh di akses (di capai) melalui internet. Web server diguna menjadi hos (tuan rumah) kepada Web sites (laman web) tapi juga untuk kegunaan lain seperti untuk menyimpan data atau mengendali aplikasi perniagaan. Kalau kamu meng-akses internet di computer kamu sebenarnya membuat perhubungan dengan computer web server itu seperti google, facebook, youtube, yahoo & banyak lagi lah laman web.

Tempat simpanan rekod-rekod

Library of Congress USA

The Royal Library of Alexandria tempat koleksi rakaman (catat/tulis) maklumat terbesar di zaman purba sekitar 300 Sebelum Masihi. Terdapat sehingga 700,000 gulungan papyrus disimpan di situ. Perkataan 'paper' dari 'papyrus' iaitu jerami yang diguna mesir purba sebagai kertas. National Library of Congress di Washington D.C, USA ialah perpustakaan terbesar didunia. Ia menyimpan rekod-rekod bahan bertulis seperti 32 juta buku & bahan bercetak dari 470 bahasa, 61 juta manuscript, simpanan terbesar buku yang jarang terdapat, termasuk US Declaration Of Independence, 1 juta terbitan pemerintah US, 1 juta suratkhabar seluruh dunia dari 3 abad, 33,000 suratkhabar, 500,000 microfilem, 6,000 komik, filem, 5.3 juta peta, 6 juta sheet music, 3 juta rakaman bunyi, 14.7 juta cetakan & gambar imej foto termasuk seni popular & yg terbaik juga lukisan arkitektur seperti Betts Stradivarius & Cassavetti Stradivarius.
Suka atau tidak, English adalah bahasa teknologi & perhubungan. Bahasa ibunda, bahasa yang diperturunkan oleh generasi nenek moyang kita & bahasa tempatan juga tidak harus ditinggalkan. Bahasa Ibunda bahasa percakapan harian kita. Bahasa ibunda juga menunjukkan identity kita. Akan tetapi English adalah bahasa perhubungan dunia. Segala teknologi direka, ditulis, dipamer dalam English., Contohnya engine, accessory & semua benda yg terdapat dalam sebuah kereta, kebanyakannya dalam perkataan English. Juga dalam sebuah handphone, 95% nama alat-alat kecil didalamnya ialah perkataan English. Kalau kita berjalan keluar negara, English adalah bahasa penghubung dengan orang luar negara sebab bahasa itu dipelajari di seluruh dunia. 

Look! I'm a compact disc!Pergerakan Bunyi Dalam Air

Bunyi bergerak lebih laju di dalam air. Suara seekor ikan paus boleh didengari sehingga seratus batu jauhnya oleh ikan paus lain di dalam air. Seeekor ikan lumba -lumba menggunakan bunyi sonar sebagai pemandu arah seperti kapal selam. Pada masa Cold War USA-Soviet Union, Tentera laut Amerika memasang beberapa mikrofon air di sekitar perairan pantai barat & timur Amerika sebagai alat untuk mengesan pergerakan kapal-kapal selam Soviet Union.Soviet Submarine Typhoon class

Sonic Boom


Sebuah pesawat jet pejuang super sonic berkeupayaan terbang melebihi kelajuan bunyi. Apabila pesawat itu mencapai kelajuan bunyi satu bunyi letupan kedengaran (sonic boom) bukan bunyi dengungan enjin dari kejauhan. Ia berlaku kerana pada kelajuan super sonic gelombang kejutan terjadi (shockwave) menyebabkan bunyi tidak dapat bergerak pada masanya atau lebih senang bunyi tertinggal di belakang pesawat yang menyebabkan ia terkumpul & akan kedengaran seperti letupan. titisan air seperti awan kelihatan apabila udara di permukaan pesawat menurun kepadatan nya.
kalau kamu penumpang kedua di dalam pesawat tempur itu kamu tidak akan mendengar bunyi enjin pesawat apabila mencapai kelajuan bunyi. Penerbangan super sonic di larang di bandar atau tempat yangg berpenduduk padat. 
Udara di sekitar panahan petir tebakar melampau pada 54,000 degrees Fahrenheit (lima kali lebih panas dari matahari). Pemanasan tiba-tiba ini sebabkan udara bergerak lebih pantas dari bunyi, memadatkan udara & membentuk kejutan bunyi (shockwave); kita dengar sebagai petir.

US Marine

Semasa WW 1 askar-askar German sentiasa menjadi mangsa senapang hendap (sniper) tentera Marin USA. Mangsa tembakan tepat itu tumbang terkena peluru sebelum bunyi tembakan kedengaran beberapa saat kemudian & selalunya petir akan kelihatan dahulu sebelum bunyi guruh. Ini berlaku kerana bunyi bergerak lambat pada 1,230 kilometer sejam. Peluru senapang bergerak lebih laju dari bunyi tembakan.

Bunyi bergerak pada kelajuan 1230 km sejam : 767 mph (batu sejam). V = (331 + ).61).
Di dalam air bersuhu 20 Celsius bunyi bergerak 1,482 milisecond = 5,335 km sejam atau 3,315 mph.
Di dalam besi (bukan melalui elektrik) 5,960 milisecond atau 21,460 km sejam atau 13,330 mph.
Kalau tak ada udara didunia ni kita tak kan mendengar bunyi kerana udara hanya bergerak pada keadaan yang padat (perantara) = udara, air, benda keras. Di angkasa lepas kita tidak akan mendengar sebarang bunyi (diluar kapal angkasa) kerana keadaan yg vacum (tidak ada udara). Aksi tembak menembak & letupan di angkasa dalam cerita sains fiction tu tak betul. orang Hollywood letak bunyi dalam filem tu supaya nampak lebih dramatik & epic.  C.S.I (see-es-ai) Crime Scene Investigation ialah rancangan penyiasatan makmal jenayah paling terkenal di TV.


Walt Disney
Walter Elias "Walt" Disney (December 5, 1901 – December 15, 1966) was an American film producer, director, screenwriter, voice actor, animator, entrepreneur, entertainer, international icon,[2] and philanthropist. Disney is famous for his influence in the field of entertainment during the 20th century. As the co-founder (with his brother Roy O. Disney) of Walt Disney Productions, Disney became one of the best-known motion picture producers in the world. The corporation he co-founded, now known as The Walt Disney Company, today has annual revenues of approximately USD $35 billion.
Disney is particularly noted for being a film producer and a popular showman, as well as an innovator in animation and theme park design. He and his staff created some of the world's most famous fictional characters including Mickey Mouse, a character for which Disney himself was the original voice. He has been awarded four honorary Academy Awards and has won twenty-two competitive Academy Awards out of fifty-nine nominations, including a record four in one year, giving him more awards and nominations than any other individual. He also won seven Emmy Awards. He is the namesake for Disneyland and Walt Disney World Resort theme parks in the United States, as well as the international resorts Tokyo Disney, Disneyland Paris, and Disneyland Hong Kong.
Disney died of lung cancer in Burbank, California, on December 15, 1966. The following year, construction began on Walt Disney World Resort in Florida. His brother Roy Disney inaugurated the Magic Kingdom on October 1, 1971.

Siaran Radio

Bumi tempat tinggal manusia
Radio & TV Transmitter
Siaran TV juga di pancarkan melalui gelombang radio. 100 tahun dari sekarang jikalau ada hidupan asing di planet-planet yang sejauh 1.6 juta tahun cahaya dari planet bumi, mereka mungkin akan mendengar & melihat siaran TV yg kita lihat hari ini.

Siaran dari gelombang radio yang kita dengar, bergerak sehingga ke angkasa lepas.
Manusia telah menyiarkan siaran gelombang radio sehingga ke angkasa lepas dalam masa 100 tahun semenjak dari alat alat radio ciptaan Marconi. Itu sudah tentu mengumumkan kewujudan manusia kepada sesiapa yg mendengar di galaxy Milky Way. Siaran radio suara manusia yg bermula tahun 1906 contohnya,
telah bergerak sejauh 106 tahun cahaya.

Kebanyakan isyarat radio tersebut telah sampai ke sistem solar yg didapati ahli astronomer mempunyai planet mengelilingi nya. Kalau sekiranya planet itu mempunyai hidupan yg berdaya fikir (Alien life form) dan mereka mungkin juga sudah mempunyai teknologi radio, mereka mungkin telah mendapat siaran radio awal manusia bumi. 100 tahun dari sekarang mereka mungkin akan mendengar muzik-muzik yang kita dengar hari ini.Rekod Emas Voyager
"Voyager Golden Record" - rakaman phonograph piring emas telah di sertakan didalam pesawat angkasa Voyager yg di lancarkan pada 1977. ia mengandungi bunyi & gambar yg menggambarkan kehidupan & kebudayaan di bumi untuk mana mana hidupan asing yg berdaya fikir (alien) atau manusia dimasa depan yg mungkin akan menjumpai nya. Voyager 1 akan berada di kumpulan\gugusan bintang yg terdekat pada 40,000 tahun dalam perjalanan sejauh 1.6 tahun cahaya. Antara isi kandungan piring emas itu ialah 116 gambar & bunyi semulajadi ombak, angin, guruh & bunyi bunyian binatang termasuk kicau burung dan paus. juga beberapa muzik pilihan kebudayaan & zaman berbeza, ucapan "apa khabar" dari 50 bahasa, dan utusan bercetak dari President Jimmy Carter & UN Sec-Gen Kurt Waldheim. Muzik pilihan yang di muatkan adalah daripada artist seperti Beethoven, Mozart, Bach, Stravinsky & Chuck Berry.

Gracenote Media

Gracenote Media Database menganggarkan terdapat kira-kira 97,206,484 juta lagu didalam pengkalan data mereka. Ini termasuk lagu antarabangsa, lagu- lagu yang sama berlainan suntingan & rakaman lagu-lagu Classical.