Alat Muzik Modern Dan Tradisional

Accordion

Accordion alat muzik berbentuk kotak daripada keluarga bellow-driven free-reed aerophone kadang kala di rujuk sebagai squeezebox (kotak picit). Bunyi accordion datang dari udara yang dimampat & dikembang mengguna bellow semasa butang atau key ditekan menyebabkan udara bergerak & menggetarkan strip besi (reed) mengeluarkan bunyi dari dalam badan alat muzik itu. Prinsip nya sama seperti alat & nama purba harmonikos --harmonika Greek bermaksud music. Accordion, alat muzik biasa diguna dalam muzik folk (rakyat) & tradisional Eropah & seluruh dunia. Ia juga tergolong dalam keluarga Sheng & Khaen di china & Indochina (Asia timur). (menyerupai sompoton juga seruling dayak). Bentuk asal accordion dicipta di Berlin 1822 oleh Christian Friedrich Ludwig Buschmann, Pada abad ke 19 accordion mula sampai ke India menjadi alat muzik harmonium India & asia tenggara dibawa orang Eropah & perlahan-lahan meresap masuk kedalam permainan muzik tradisi tempatan. seperti joget, zapin & dondang sayang.


 Lihat video pemain accordion memainkan lagu rakyat benua Eropah


Fender Electric GuitarFender Stratocaster (stre-to-kes-te) solid body series tahun 1960-an. Badan diperbuat kayu keseluruhan. Neck head atau kepala leher dibentuk mengikut neck head Violin Stradivarius


The Shadows
Fender Musical Instrument Corporation di Scottsdale, Arizona pembuat gitar jenama Fender di asas kan oleh orang Amerika Leo Fender pada 1946. Dia yang memulakan gitar elektrik solid body (badan keras) seperti Stratocaster & Telecaster. Dia juga men-design gitar elektrik bass yang berjaya dari segi pemasaran & terkenal dalam muzik rock,jazz, country,Motown, funk & banyak lagi.Antara pemain gitar yang masih menggunakan gitar fender ialah  Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Danny Gatton, Roy Buchanan, Albert Collins, Buck Owens, Don Rich, Doyle Holly, Bob Dylan, Duff Mckagan, Ritchie Blackmore, Yngwie Malmsteen, Waylon Jennings, Buddy Guy, Jeff Beck, Steve Cropper, Tom Morello, Kurt Cobain, Rory Gallagher, George Harrison, John Frusciante, Keith Richards, Bruce Springsteen, Steve Miller, Dave "Mello D" Fernandez, Brian Wilson, Rick Parfitt, Francis Rossi, Hank Marvin, Eric Clapton, Mark Knopfler, David Gilmour, John Mayer, Pete Townshend, Marc "Mad Dog" Davis, Mark Hoppus, Mike Dirnt, Jim Root, Dave Murray, Tinsley Ellis, Tom Principato, Brad Paisley, Keith Urban, Kenny Wayne Shepherd, Robert Smith,

Lakran gitar untuk paten ciptaan gitar lap steel oleh Leo Fender pada 1944M.Shariff & The Zurah 

Di Malaysia M.Shariff ialah seorang Fender Man. M.Shariff penyanyi Pop Yeh Yeh di beri pengiktirafan antarabangsa Syarikat Fender kerana penggunaan gitar jenama Fender oleh penyanyi rentak 60an itu bersama-sama banyak lagi Fender Man di seluruh dunia. "Fender" jenama gitar bukan kata nama ganti untuk gitar.


M.Shariff & The Zurah
Jumlah Anggaran Pemain Gitar Profesional & AmaturDi luar sana, di semua 195 negara seluruh dunia terdapat lebih kurang 100 juta alat muzik gitar & terdapat lebih kurang 50 juta (50,000,000) pemain gitar professional dari semua jenis muzik ada di seluruh dunia. (Penduduk dunia- 6 billion.) Wah, banyak tu, itu belum di kira mereka yang sebagai hobi. penduduk Malaysia Cuma 27,467,837juta orang. Kalau semua pemain gitar seluruh dunia datang ke Malaysia, sesak lah negara Malaysia. Nasib baik semua pemain gitar tu bermain di negara mereka sendiri.


Ilmu Bermain Alat Muzik Modern Berasal Dari Barat 

Seorang pemuzik atau pendengar lagu tempatan mungkin tahu setiap aspek dalam permainan muzik atau muzik moden yang didengarnya adalah ke-barat-an. Walaupun mungkin dia belajar dari mendengar muzik moden artis tempatan tetapi artis tempatan itu juga mendengar & belajar dari artis barat. Chord gitar ciptaan barat, bunyi rock gitar dari barat, scale muzik dari barat, bass line dari barat, pukulan beat drum 4/4, 2/4, 3/4 juga dari barat. Piano dari barat, keyboard dari barat, riff gitar barat inpirasi barat juga. Style nyanyian rock & pop baru atau lama juga kebaratan.

Memang kita tidak nafikan alat-alat muzik modern semuanya berasal dari barat. Di cipta atau diperbaiki hasil ciptaan itu oleh orang yang mahir di barat seperti Eropah atau Amerika. Bukan saja alat alat muzik tetapi theory muzik juga banyak yang di fikirkan, dicipta oleh artis karyawan seni dari barat sejak dari zaman kegemilangan seni Greek. Menulis nota muzik, aturan scale muzik & kord-kord untuk piano, gitar dicipta oleh mereka dari zaman itu kemudian diperbaiki pada zaman renaissance - baroque - romantic. Dipraktikkan dalam persembahan muzik orchestra, band marching military, lagu-lagu rakyat & juga muzik pop terawal pada permulaan abad ke 19.
     

Effect Distortion Untuk Bunyi Gitar 

 Effect dipakai pemain guitar 1980-an hingga 1990an.

Boss distortion DS-1
BigMuff distortion
Jim Dunlop wah-wah pedal
Digitech Whammy pedal
Compression sustainer

DS-1
Tahukah kamu kenapa bunyi gitar distortion menjadi bertambah extreme (melampau) hari ini. Pemain gitar 1980an yang membesar dari zaman kanak-kanak mendengar lagu hard rock classic 60 & 70an belajar dari piring hitam, radio atau cassette. Bunyi gitar yang memainkan kord bar atau barre kod (power kord) di radio hi fi  kedengaran berat kerana ia dimain bersama gitar bass. Pemain gitar muda cuba meniru bunyi gitar dari dalam bunyi rekod atau hi fi kaset yang kedengaran heavy walhal ia berbunyi sebegitu sebab dimainkan bersama gitar bass.. Maka begitulah bermulanya sound gitar rock baru pada awal 1980an di amerika & eropah yang menjadi lebih berat. Ada yang mencuba & ber"experimen" bermain dengan mencampur distortion dari gadget dengan distortion di amp sekaligus. Ada yang bermain di campur compression sekaligus menyebabkan gitar lebih senang & lancar dimain. Pengeluaran gadget distortion baru juga mengikut perkembangan baru ini lalu mengeluarkan gadget distortion & overdrive yang memnuhi citarasa generasi baru pemain gitar pada dekad 1970an - 1980an.. Band metal generasi baru Amerika & Eropah juga belajar & berlatih dengan mendengar lagu lagu rock & punk classic dari semasa mereka kanak-kanak, bunyi gitar mereka menjadi lebih lah berat. Seiring dengan perkembangan masa, muzik menjadi lebih kreatif. Begitu juga dengan perkembangan alat alat gadget yang memungkinkan bunyi gitar yang lebih maju dalam permainan yang seperti menuju kearah zaman angkasa lepas.   


 Marshall stack amp
Fender amplifier
Peavey amplifier

Peavey stack


Eddie Van Halen & 5150 Peavey


Gitar

Gitar terbesar di Bristol, Tennessee, USA
Gitar atau Guitar ialah alat muzik paling popular dalam dunia. Dimana-mana sahaja kita boleh melihat orang bermain gitar. Gitar juga terdapat dalam berbagai rupa & bentuk samada gitar kayu atau elektrik.Festival guitar di USA.
Terdapat lebih kurang 50,000,000 juta orang yang bermain gitar di dalam dunia. penduduk Malaysia hanya berjumlah 27,467,837 orang sahaja. 


Oud Arab
Lute Eropah abad ke 15

Gitar alat muzik cordophones sejak zaman purba. Perkataan English-guitar, German-gitarre,­ France-guitare, Sepanyol-guitar­ra datang dari Arab Andalucian-Qitara semuanya diambil dari perkataan Latin- Cithara yang datang dari Greek purba-kithara juga adalah turun temurun dari pada bahasa Parsi lama (purba) Tar yang bermakna string (tali). Gitar (cithara) bukanlah juga berasal dari alat muzik asli Rom. Pengaruh oud orang moor semasa penaklukan ke atas semenanjung Iberia (Hispania) pada abad 8 & pengaruh alat lute 6 string orang scandinavia di negara takluk orang Viking di seluruh Eropah yang memungkinkan penciptaan gitar, alat bertali yg dipetik diseluruh Mediterranean & Eropah, terkenal & mashyur di Iberia semenjak zaman medieval. 2 alat itu dipanggil guitar diguna sepanjang tahun 1200: guitarra moresca (gitar moor) & guitarra Latina (gitar Latin).

Vihuela
"Vihuela" Sepanyol alat bentuk seperti gitar abad 15 & 16 dikatakan yang mempengaruhi perkembangan gitar. Vihuela yang dipetik berkembang pada pertengahan abad ke 15 di Kerajaan Negara Aragon (Kingdom Of Aragon atau Castilla La Aragon) terletak ditimur laut Sepanyol. Alat itu dipanggil viola da mano di Italy & Portugal. Ada Vihuela yang digesek berkembang menjadi viola. Di seluruh Eropah pada masa itu lute (loot) menjadi alat muzik utama yang seiras & dekat dengan oud orang moor (arab afrika utara). Perkataan viola itu sendiri adalah dari vihuela. Dari alat muzik 'tar'tamadun orang Parsi (sumeria, akkadia & Mesopotamia) alat muzik bertali purba itu berkembang menjadi kitharra Greek, oud Arab di barat & sitar, setar juga tanbur di Asia tengah & India.

Lihat video lute Eropah terawal & penyanyi di zaman pertengahan (medieval) dan juga Vihuela alat muzik gitar terawal.  


Orchestra

Orchestra Bamboo dari Jepun
Orchestra -- sekumpulan besar himpunan alat-alat muzik yang mengandungi bahagian string, brass,woodwind, & alat percussion. Istilah orkestra (orchestra) asalnya dari perkataan Greek nama kawasan didepan pentas Greek purba yang disediakan untuk Greek chorus (penyanyi latar & pemuzik). Orkestra menjadi berkembang menjadi sepanjang abad ke 18 & 19, tetapi sedikit pertukaran dari segi komposisi semasa abad ke 20. Saiz orkestra kecil (50 atau kurang sikit dipanggil "chamber Orchestra" ataupun "orchestra" sahaja). Saiz penuh (100 pemain) dipanggil "symphony orchestra" atau "philharmonic orchestra". Perubahan ini tidak semestinya menunjukkan kelainan peranan orkestra tetapi berguna untuk membezakan himpunan (ensemble) dibandar yg sama seperti London Symphony Orchestra & London Pilharmonic Orchestra. Satu kumpulan besar mengandungi alat-alat muzik tradisional juga boleh di panggil orchestra.

Symphony atau philharmonic orchestra


John Williams seorang komposer terkenal untuk soundtrack filem. Dia juga lah yang mengarang lagu untuk filem seperti Jurassic Park, Jaws, Indiana Jones & Harry Potter. 

John Williams


Synthesizer Keyboard

Synthesizer terawal 1960-an
Muzik Pop moden banyak menggunakan peralatan keyboard synthesizer. Mungkin kamu pernah mendengar piano di mainkan dalam lagu pop & mungkin kamu pernah melihat bunyi piano atau alat muzik string dimainkan dari keyboard synthesizer. (kalau tak pernah, pergilah tengok diluar sana dimana ada tempat orang buat persembahan bermain alat muzik). Kemungkinan besar bunyi itu datang dari keyboard synthesizer menyerupai bunyi piano acoustic hanya sedikit perbezaan ia lebih terang & sharp tone. Bunyi alat muzik string (violin ensemble) & brass (alat tiupan angin -- trumpet,horn) pun boleh dimain dari keyboard synthesizer. Begitu juga bunyi percussion (drum,cymbal) & juga bunyi ganjil yang tidak terdapat pada alat muzik lain & juga bunyi-bunyian organ. Synthesizer atau synth alat elektrik boleh mengeluarkan bunyi dengan menjana isyarat elektrik pelbagai frequency.

Isyarat elektrik ini kemudian di mainkan melalui speaker. Synthesizer boleh mengeluarkan julat bunyi yg luas, samada menyerupai bunyi alat muzik yang betul, atau mengeluarkan bunyi timbre (tone quality & tone colour). Keyboard synthesizer bukan alat muzik gitar. Tetapi ia juga boleh mengeluarkan bunyi menyerupai alat muzik bertali. Satu set alat muzik moden seperti gitar, bass, drum, string & wind instrument boleh dimainkan dengan menggunakan hanya satu keyboard synthesizer atau Digital Sound Processor keyboard melalui protokol MIDI (Musical Interface Digital Interface) yg membolehkan Synthesizer, mesin drum synthesizer elektrik, computer, MIDI controller, sound card, sampler menyelaras sesama sendiri. Cuba kamu sendiri google & cari sejarah synthesizer di wikipedia, kamu akan membaca bagaimana ia digunakan secara meluas pada 1970an yg perlahan-lahan menggantikan organ.

Tahun 1980an keyboard synthesizer diguna secara meluas selaras dengan perkembangan teknologi elektronik. Muncul band yang memainkan muzik disco (synth pop & techno) secara elektronik keseluruhan seperti Depeche mode, Devo, Bellville Three, Giorgio Moroder, Cybotron & banyak lagi. Alat Synthesizer juga digunakan mengiring penari breakdance, & rakaman lagu lagu Rap. Muzik Jazz, R&B, Pop, hip hop, Rock, Metal atau apa apa saja lah mendapat manfaat dari perkembangan teknologi synthesizer (keyboard) kerana bunyi satu set orkestra (40 -- 60 alat muzik acoustic atau muzik elektrik) boleh dimainkan hanya dengan memainkan beberapa keyboard synthesizer. Pemain keyboard Synthesizer -- Kitaro (lagu Matsuri, bunyi synthesizer menyerupai bunyi flute), Stevie wonder, John Lord (Deep Purple). 

Synthesizer keyboard

Organ
  
Organ berkuasa air pada zaman Rom


 Binaan paip besi yang mengeluarkan bunyi dari organ berkuasa udara


keyboard untuk pipe organ
Organ (perkataan Greek bermaksud "alat") ialah alat muzik berpapan nada (keyboard instrument) terdiri dari beberapa division, setiap satu dipunyai satu papan nada (keyboard) dimainkan dengan tangan atau kaki. Organ alat lama dimainkan dalam Tradisi muzik barat bertarikh dari masa 285-222 BC Ctesibius of Alexandria (pencipta hydraulic). Pada sekitar abad ke 8, ia menjadi muzik iringan dalam perlawanan Gladiator, & mendapat tempat kekal di rumah ibadat. Organ paip hari ini ialah turunan dari organ purba itu. Angin di tiup kedalam paip menggunakan pump (seperti accordion) tetapi dalam bentuk & bunyi yang besar. Reed organ & harmonium jenis yg dimainkan sebelum terciptanya organ electric. Kecil seperti piano kecil, murah & mudah di bawa ke mana-mana tidak seperti organ paip yg besar.

Hammond organ
Chord organ dicipta oleh Laurens Hammond tahun 1950. Sejak 1940an organ elektrik kecil boleh diperolehi yang bunyinya sama seperti organ berpaip kemudian menjadi permulaan kepada alat muzik keyboard moden. Tahun 1960an-1970an organ menjadi alat popular kumpulan muzik Pop & Rock pada masa itu seperti The Doors, Led Zeppelin, Deep Purple, Iron Butterfly & banyak lagi. Ada juga rakaman alat organ dalam muzik Pop & pop tradisional Malaysia pada tahun 1960-an & 1970-an. Hari ini bunyi organ boleh dimainkan dari Keyboard Synthesizer yang menggunakan Digital Sound Processor didalam atau Sound Sampler dalam hardware keyboard. Alat keyboard moden hari ini boleh mengeluarkan pelbagai bunyi seperti alat windwood, reed, brass, string & percussion yang menyerupai bunyi alat sebenar.


Rock n Roll Fender organ 1960's

Flute & Seruling

 Ada pelbagai jenis flute modern. - Alto flute, bass flute, F-flat flute & piccolo flute  ^

Flute puba daripada tulang
Alat muzik tiupan angin seperti flute (sebutannya "floot") atau seruling adalah paling tua didunia & terdapat diseluruh dunia. Satu flute purba berusia antara 43,400 hingga 67,000 tahun telah dijumpai di Wilayah Slovenia dan dinamakan Divje Babe Flute di perbuat dari tulang. Flute tulang mammoth & swan pula telah dijumpai arkeologi German berusia 30,000 tahun. Bukti arkeologi alat muzik dijumpai di perkuburan raja bandar Ur di Sumeria seperti lyres, harp, sistra, cymbal & alat tiupan angin flute diperbuat dari perak.


Seruling bambu
ciptaan tersendiri maksudnya ada flute yang dibuat tanpa dipengaruhi oleh pengaruh luar. Muzik flute tradisi dimainkan mengikut style tempat asal ia dibuat. Bunyi flute adalah alat muzik yang menghiburkan generasi sebelum datuk & nenek moyang kita ribuan tahun lamanya. Sebagaimana pada hari ini kita mendengar muzik dari TV, radio & MP3player, alat muzik flute telah menghiburkan generasi sebelum kita berpuluh-puluh ribu tahun lamanya yang hidup berpindah randah (nomad).Lihat video tiupan flute dari pemuzik di kepulauan British, Eropah

Alat muzik woodwind

Pemain flute

Brass section-Trumpet, Horn & Tuba 

Alat muzik angin (wind instrument) adalah alat muzik yang mengandungi satu jenis resonator biasanya "tube" di mana aliran udara di tetapkan untuk bergetar oleh tiupan pemain kedalam mouthpiece yang ditetapkan di hujung resonator. Pitch getaran di tentukan oleh kepanjangan tiub (tube) & secara modifikasi pemain alat tiupan. Ada beberapa wind instrument (alat muzik tiupan angin) yang menggunakan reed untuk menggetar bunyi & ada juga yang memerlukan bibir pemain di buzzing (digetar) kedalam mouthpiece.

Alat tiupan angin terbahagi dua kumpulan-
Brass (alat tiupan diperbuat dari tembaga+besi alloy)
Woodwind (diperbuat dari kayu atau bamboo)

Alat muzik tiupan angin tanpa menggunakan reed ialah seperti flute & recoder.
Alat muzik tiupan angin (lip reed) yang menggunakan getaran bibir pemain ialah trumpet, horn & tuba.
Terdapat juga alat tiupan angin tradisional asia tenggara seperti tumpong, kalaleng, pulalu & palendag dari Filipina. Suling atau seruling bambu dari Indonesia & Malaysia.


Strings musical instument / Alat muzik bertali.


violin
Alat muzik bertali (string instrument) alat muzik yang mengeluarkan bunyi dari pada tali yang bergetar. Alat muzik bertali yang biasa kita lihat seperti gitar violin cello banjo mandolin ukulele & harp. Mengikut skema Hornbostel-Sachs semua alat bertali itu tergolong dalam kelas chordophones. String instrument terbahagi kepada 3 kumpulan,

Lutes- alat muzik dimana tali di sokong neck (leher) & bout (gourd) seperti gitar, violin, gambus & saz.


Harps- alat talinya di frame
 Zithers-alat talinya di pasang didalam badan seperti guqin, cimbalom, autoharp, atau piano.
Alat alat muzik ini di petik atau di gesek tali nya.
Alat muzik traditional bertali di Asia tenggara seperti gambus, sape, sundatang (Malaysia), kecapi (pulau Jawa & Sulawesi), kutiyapi (Filipina), Erhu (etnik cina) & banyak lagi. Seperti yang anda tahu gitar, violin, cello & piano di bawa orang Eropah ke asia tenggara.
Lihat Vielle -alat muzik Eropah yang berkembang dari Vihuela zaman pertengahan 600 tahun dahulu yang dimainkan semula oleh Barry Hall di ASC: Boston, USA

Reed Musical Instrument


Gambar atas keluarga saxophone- soprano, tenor, alto & baritone  ^

Terdapat lebih dari 100 alat alat muzik moden & tradisional yang menggunakan tiupan angin sebagai punca bunyi. Antaranya ialah, harmonica, accordion, oboe, serunai, bassoon, clarinet, bagpipe, saxophone & banyak lagi. Bunyi itu di tiup melalui reed satu benda kecil nipis yang bergetar di bahagian mouthpiece instrument yang mengeluarkan bunyi. Di Eropah reed di perbuat dari kulit tebu Arundo Donax atau bahan plastic manakala reed yang sudah di tune sedia dari besi atau plastic digunakan untuk harmonica & accordion. Di Malaysia banyak alat muzik tradisi yang menggunakan teknik getaran reed antaranya ialah serunai & sompoton & banyak lagi.
Scottish Highland Bagpipe - Bagpipe dari Tanah Tinggi Scotland

France bagpipe-

 • Musette de cour: A French open ended smallpipe, believed by some to be an ancestor of the Northumbrian smallpipes, used for classical compositions in 'folk' style in the 18th Century French court. The shuttle design for the drones was recently revived and added to a mouth blown Scottish smallpipe.
 • Biniou (or biniou kozh "old style bagpipe"): a mouth blown bagpipe from Brittany, a Celtic region of northwestern France. It is the most famous bagpipe of France. The great Highland bagpipe is also used in marching bands called bagadoù and known as biniou braz ("great bagpipe").
 • Veuze, found in Western France around Nantes and into the Breton marshes.
 • Cabrette: bellows-blown, played in the Auvergne region of central France.
 • Chabrette (or chabretta): found in the Limousin region of central France.
 • Bodega (or craba): found in Languedoc region of southern France, made of an entire goat skin.
 • Boha: found in the Gascogne and Landes regions of southwestern France, notable for having no separate drone, but a drone and chanter bored into a single piece of wood.
 • Musette bressane: found in the Bresse region of eastern France
 • Cornemuse du Centre (or musette du centre): bagpipes of Central France) are of many different types, some mouth blown. They can be found in the Bourbonnais, Berry, Nivernais, and Morvan regions of France and in different tonalities.
 • Chabrette poitevine: found in the Poitou region of west-central France, but now extremely rare.
 • Caramusa: a small bagpipe with a single parallel drone, native to Corsica
 • Musette bechonnet, named from its creator, Joseph Bechonnet (1820-1900 AD) of Effiat.
 • Bousine, a small droneless bagpipe played in Normandy. (fr:Bousine)
 • Loure, a Norman bagpipe which gives its name to the French Baroque dance loure.
 • Pipasso, a bagpipe native to Picardy in northern France
 • Sourdeline, an extinct bellows-blown pipe, likely of Italian origin
 • Samponha, a double-chantered pipe played in the Pyrenees

The Netherlands and Belgium

Germany

 • Dudelsack: German bagpipe with two drones and one chanter. Also called Schäferpfeife (shepherd pipe) or Sackpfeife. The drones are sometimes fit into one stock and do not lie on the player's shoulder but are tied to the front of the bag. (see: de:Schäferpfeife)
 • Mittelaltersackpfeife: Reconstruction of medieval bagpipes after descriptions by Michael Praetorius and depictions by Albrecht Dürer, among others. While the exterior is reconstructed from these sources, the interior and sound are often similar to the Scottish Great Highland Bagpipe. Commonly tuned in A minor and used by musical groups specialising in medieval tunes. Often to be seen at medieval festivals and markets. (see: de:Marktsackpfeife)
 • Huemmelchen: small bagpipe with the look of a small medieval pipe or a Dudelsack. The sound is similar to that of the Uilleann pipes, or sometimes the smallpipes. Seldom louder than 60 or 70 dB.
 • Dudy or kozoł (Lower Sorbian kózoł) are large types of bagpipes (in E flat) played among the (originally) Slavic-speaking Sorbs of Eastern Germany, near the borders with both Poland and the Czech Republic; smaller Sorbian types are called dudki or měchawa (in F). Yet smaller is the měchawka (in A, Am) known in German as Dreibrümmchen. The dudy/kozoł has a bent drone pipe that is hung across the player’s shoulder, and the chanter tends to be curved as well.

Switzerland

 • Schweizer Sackpfeife (Swiss bagpipe): In Switzerland, the Sackpfiffe was a common instrument in the folk music from the Middle Ages to the early 18th century, documented by iconography and in written sources. It had one or two drones and one chanter with double reeds.

Austria

 • Bock (literally, male goat): a bellows-blown pipe with large bells at the end of the single drone and chanter

Ireland

 • Uilleann pipes: Bellows-blown bagpipe with keyed or un-keyed chanter and keyed drones (regulators). The most common type of bagpipes in Irish traditional music.
 • Great Irish Warpipes: Carried by most Irish regiments of the British Army (except the Royal Inniskilling Fusiliers) until the late 1960s, when the Great Highland Bagpipe became standard. The Warpipe differed from the latter only in having a single tenor drone.
 • Brian Boru bagpipes: Carried by the Royal Inniskilling Fusiliers and had three drones, one of which was a baritone, pitched between bass and tenor. Unlike the chanter of the Great Highland Bagpipe, its chanter is keyed, allowing for a greater tonal range.
 • Pastoral pipes: Although the exact origin of this keyed, or un-keyed chanter and keyed drones (regulators), pipe is uncertain, it developed into the modern uilleann bagpipe.

United Kingdom


Kathryn Tickell playing a "16 keyed" Northumbrian smallpipe.
 • Great Highland Bagpipe: the world's most commonly played bagpipe.
 • Northumbrian smallpipes: a smallpipe with a closed end chanter played in staccato.
 • Border pipes: also called the "Lowland Bagpipe", commonly confused with smallpipes, but louder. Played in the Lowlands of Scotland, and in England near the Anglo-Scottish border. Conically bored, less raucous in timbre than the Highland pipes, but partially or fully chromatic.
 • Scottish smallpipes: a modern re-interpretation of an extinct instrument. Derived from the Northumbrian pipes by Colin Ross and others.
 • Cornish bagpipes: an extinct type of double chanter bagpipe from Cornwall (southwest England); there are currently attempts being made to revive it on the basis of literary descriptions and iconographic representations.[1]
 • Welsh pipes (Welsh: pibe cyrn, pibgod): Of two types, one a descendant of the pibgorn, the other loosely based on the Breton Veuze. Both are mouthblown with one bass drone.
 • Pastoral pipes: Although the exact origin of this keyed, or un-keyed chanter and keyed drones (regulators), pipe is uncertain, it was developed into the modern Uilleann bagpipe.
 • English bagpipes: with the exception of the Northumbrian smallpipes, no English bagpipes maintained an unbroken tradition. However, music enthusiasts are attempting to "reconstruct" various English bagpipes based on descriptions and representations, but no actual physical evidence.
 • Yorkshire bagpipes, known in Shakespeare's time, but now extinct
 • Lincolnshire bagpipes, a one-drone pipe extinct by 1850, with one reproduction made in the modern era
 • Lancanshire bagpipes, widely mentioned in early-Modern literature and travel accounts
 • Zetland pipes: a reconstruction of pipes believed to have been brought to the Shetland Islands by the Vikings, though not clearly historically attested.

Northern Europe


Traditional Swedish bagpipes, säckpipa, made by Leif Eriksson

Sweden

 • Säckpipa: Also the Swedish word for "bagpipe" in general, this instrument was on the brink of extinction in the first half of the 20th century. It has a cylindrical bore and a single reed, as well as a single drone at the same pitch as the bottom note of the chanter.

Latvia

 • Dūdas: Latvian bagpipe, with single reed chanter and one drone.

Lithuania

 • Labanoro Dūda: a bagpipe native to Lithuania, with single reed chanter and one drone.

Estonia

 

Northen Europe

 • Säkkipilli: The Finnish bagpipes died out but have been revived since the late 20th century by musicians such as Petri Prauda.


A Serbian bagpiper
 • Volynka (Ukrainian: Волинка), (Russian: Волынка): It is a Slavic bagpipe. Its etymology comes from the region in which it was most popular - Volyn in Ukraine.
 • Dudy (also known by the German name Bock): Czech bellows-blown bagpipe with a long, crooked drone and chanter (usually with wooden billy-goat head) that curves up at the end.
 • Dudy or kozoł (Lower Sorbian kózoł) are large types of bagpipes (in E flat) played among the (originally) Slavic-speaking Sorbs of Eastern Germany, near the borders with both Poland and the Czech Republic; smaller Sorbian types are called dudki or měchawa (in F). Yet smaller is the měchawka (in A, Am) known in German as Dreibrümmchen. The dudy/kozoł has a bent drone pipe that is hung across the player’s shoulder, and the chanter tends to be curved as well.
 • Cimpoi is the name for the Romanian bagpipes. Two main categories of bagpipes were used in Romania: with a double chanter and with a single chanter. Both have a single drone and straight bore chanter and is less strident than its Balkan relatives.
 • Magyar duda or Hungarian duda (also known as tömlősíp, bőrduda and Croatian duda) has a double chanter (two parallel bores in a single stick of wood, Croatian versions have three or four) with single reeds and a bass drone. It is typical of a large group of pipes played in the Carpathian Basin.

Poland


Dudy wielkopolskie (man) and Kozioł czarny (woman)

The Balkans

Southern Europe

Iberian Peninsula (Portugal and Spain)

Gaita is a generic term for "bagpipe" in Spanish, Portuguese, Galego, Asturian, Catalan and Aragonese, for distinct bagpipes used in across northern Spain and Portugal, and down the eastern coast of Spain and the Balearic Islands. Just like "Northumbrian smallpipes" or "Great Highland bagpipes," each country and region attributes its toponym to the respective gaita name. Most of them have a conical chanter with a partial second octave, obtained by overblowing. Folk groups playing these instruments have become popular in recent years, and pipe bands have been formed in some traditions.

A piper with his gaita sanabresa

Italy

 • Zampogna (also called ciaramella, ciaramedda, or surdullina depending on style and or region): A generic name for an Italian bagpipe, with different scale arrangements for two chanters (for different regions of Italy), and from zero to three drones (the drones usually sound a fifth, in relation to the chanter keynote, though in some cases a drone plays the tonic).
 • Piva: used in northern Italy (Bergamo, Emilia), and bordering regions of Switzerland such as Ticino. A single chantered, single drone instrument, with double reeds, often played in accompaniment to a shawm, or piffero.
 • Müsa: played in Pavia, Alessandria, Genova and Piacenza.
 • Baghèt: similar to the piva, played in the region of Bergamo
 • Surdelina, a double-chantered, bellows-blown pipe from Naples, with keys on both chanters and drones

Malta

Greece

South Asia


A Kumaoni bagpiper playing the Masak-Been as Chholiya Sword Dancers dance.

India

It evolved from the Great Highland Bagpipes which were introduced here by the British during British Raj in India.

Southwest Asia

Turkey


Pontic bagpipe/dankiyo/tulum consist of: 1. Post - Skin (bag): Animal Skin, 2. Fisaktir - blowpipe: Wood or Bone, 3. Avlos - flute: Wood & Reeds, 4 . Kalame - Reeds: Reeds

The Caucasus

Iran

Arab states of the Persian Gulf

North Africa

Mezoued.gif

Libya

 • Zukra (Arabic: زكرة‎): famous in Libya bagpipe with a double-chanter terminating in two cow horns.

Tunisia

 • Mizwad (Arabic: مِزْود‎; plural مَزاود mazāwid): Tunisian bagpipe with a double-chanter terminating in two cow horns.

Algeria

 • Ghaita (غيطه): a type of bagpipe played in Algeria.

Lihat Pemain bermain bagpipe dari Kepulauan British di Eropah.Bahagian-bahagian dalam sebuah orkestra simfoni


Orchestra --
1. Alat-alat muzik digunakan dalam band penuh, dikumpulkan sebagai orkestra sebanyak 40 alat muzik.
2. Satu band (kumpulan) alat muzik sesuai untuk memainkan simfoni, overture, opera, oratorio, cantata, mass termasuk vocal & alat muzik solo.

Band (muzik) --
1. kumpulan alat muzik moden seperti drum, keyboard & gitar & beberapa alat tiupan & string.

Scale --
1. satu siri susunan note yang berlainan pitch. (biasanya sesama octave tinggi & rendah)

Muzik traditional atau Folk (lagu rakyat) --
1. lagu atau melodi yang di nyanyikan dan diwariskan kepada beberapa generasi malalui mulut, tanpa pengarang biasa dimainkan oleh alat muzik traditional.

Muzik Pop --
1. muzik yang dirakam & ditulis secara komersial untuk pasaran anak-anak muda, ringkas, yang menggunakan inovasi teknologi moden.

Solo --
1. karangan lagu untuk satu alat muzik atau vocal individu tanpa muzik pengiring.
2. persembahan oleh seorang penyanyi atau satu alat muzik.
3. mana-mana permainan kad dimana seorang pemain melawan beberapa orang pemain.
4. satu atau sendiri dalam bahasa Latin.

Ukulele

Ukulele alat muzik kepulauan Hawaii berasal hasil dari intepretasi cavaquinho atau braguinha dan juga rajão, yang dibawa oleh pelayar Portuguese dari  Eropah pada abad ke 19. Orang tempatan di pulau Hawaii yang belum pernah melihat alat muzik ini tertarik hati melihat jari-jemari tangan orang Portuguese bermain alat muzik itu lalu mereka menamakan gitar kecil itu Ukulele yang bererti "kutu melompat" kerana jari-jemari tangan pemain gitar kecil itu seperti "kutu yang melompat lompat" Ukulele mencapai popularity di USA abad ke 19 dan dari sana terkenal pula ke peringkat antarabangsa.Double Bass
Bass

Bass ialah nada rendah, biasanya di mainkan mengguna double bass, cello, tuba, gitar bass, piano & synthesizer bass. Bass penting kerana ia melengkapkan 3 bahagian dalam muzik iaitu:-
Bahagian Solo- Vocal & solo instrument
Bahagian Tengah- Rythmn
Bahagian Bass- Double bass, cello & gitar bass.


Di dalam muzik, bass akan di mainkan sebagai pengunci (key) kepada chord harmony dalam lagu. Bass dalam muzik moden pula dimainkan mengikut rentak drum atau gendang. Bass biasanya dimain mengguna petikan jari atau di gesek. Teknik "slap" & "thump" mula dimainkan sejak tahun 1940-an lagi. Tali gitar akan di tampar guna tangan & ibu jari untuk mengeluarkan bunyi kuat downbeat & upbeat. Pada akhir tahun 1960-an, kerana pemain drum dari pemuzik Jazz & RnB tidak hadir di persembahan mereka, pemain bass terpaksa mencuba bermain bass sambil membunyikan seperti rentak drum guna teknik slap & thump. Pemain bass itu ialah Larry Graham dari band funk Sly & The Family Stone. Teknik ini mendapat perhatian bagi pemuzik Jazz, Funk & RnB lalu mula terkenal dan menjadi style untuk persembahan & rakaman muzik ituu di tahun 1970-an sehingga hari ini. Dalam muzik Pop, biasanya bass line akan di petik mengikut kick drum rentak. Dalam lagu Rock ia dipetik berturut-turut.

Guitar Fender Jazz Bass


Octo Bass
 Octo Bass
Seperti yang anda tahu gitar Bass elektrik adalah gitar yang memainkan bunyi octave note yang paling low (bawah) sekali,sama seperti alat doublebass didalam orkestra & band jazz. Penggunaan nya bermula pada era RocknRoll. Tapi tahu kah anda, ada beberapa orang Kompser lagu classical yang menyertakan alat "Octobass" di dalam Orkestra seperti Berlioz, Mahler, Strauss, Brahms, Wagner, Tchaikovsky & banyak lagi. Bayangkan apabila mendengar lagu dari orkestra Berliotz, Mahler atau Wagner yang di iringi alat "octobass" ini, mesti "heavy" sound dia orang....
Contoh lagu Berliotz Symphonie Fantastique - 5th MovementBerliotz symphonie Fantastique-5th Movement. 

Octo bererti lapan dlalam bahasa greek. perbezaan cello & octobass ialah seperti budak lelaki sebelum & selepas akil baligh. Mengikut catatan Berlioz Octobass boleh memainkan note paling bawah sekali diluar julat telinga manusia (tak boleh didengari). Tali bawah sekali di tune C1 (32.7 Hz), satu octave bawah daripada C alat cello (C2,65.41 Hz) Note ini seperti note paling bawah sekali pada alat doublebass modern yg mempunyai sambungan C. tali tengah di tune (tala atau tiun) ke G1, tali note paling atas di tune C2. Bagaimana pun oleh kerana Octobass adalah satu alat muzik yang besar sekali ia tidak begitu popular pada hari ini. Kita mungkin tidak akan pernah melihat alat ini di mainkan di dalam orkestra kerana double bass boleh di amplified kan bunyi pada orkestra moden (di letak microphone). 


ukiran gendang di Asia Barat
 Drum

Drum (gendang) di cipta oleh berbagai bangsa di masa lampau seawal 6000 BC (8000 tahun dahulu). ada yg telah dijumpai di Mesopotamia yg bertarikh 3000 BC (5000 tahun dahulu),
asia timur & afrika oleh arkeologist. Orang Afrika purba menggunakan gendang untuk meluahkan perasaan mereka dan juga sebagai alat perhubungan antara kampung. Rentak Rock n Roll & Jazz banyak dipengaruhi oleh pukulan gendang orang Afrika yg dibawa ke Amerika di masa lampau. Apabila didapati seorang boleh bermain beberapa gendang sekaligus, maka orang mula menyusun gendang gendang itu menjadi satu set.Goblet drum Darambuka purbaDarbuka /darambuka di percayai berasal dari alat muzik Aryan atau Celt dari timur Eropah di bawa ke asia barat melalui perdagangan sejak ribuan tahun yang lampau. Bagaimana pun alatan gendang atau drum bukan lah milik satu bangsa sahaja kerana ia adalah ciptaan tersendiri. Alat ini terdapat dalam semua muzik kebudayaan di seluruh dunia. Dahulu gendang di guna sebagai alat komunikasi (perhugungan) di Afrika & pribumi Amerika. Juga sebagai alat spiritual dalam sesetengah kebudayaan lama. Dari China ke India, semenanjung Arab ke Afrika, Eropah & Russia, Asia tenggara & Polynesia, Pribumi Amerika utara hingga selatan semuanya ada gendang tradisi.  
Snare drum abad ke 18
Pemain drum itu bukan sahaja mainkan satu jenis rentak tetapi juga yang di import dari pelbagai budaya dari seluruh dunia. daripada itu susunan gendang itu mula di kenali sebagai Drum Kit seawal 1900-an Noble & cooley pengeluar drum tertua Amerika sejak 1854 Cymbal & tom tom - yang menyerupai gendang & Cymbal China purba telah di tambah (kita boleh melihatnya pada gendang & canang tarian singa, tetapi cara bermain drum bukan daripada tarian singa. tetapi dari pelbagai budaya di dunia) pada tahun 1930-an drum telah menjadi satu set lengkap. Syarikat Pearl mula mengeluarkan drum kit pada tahun 1950, 5 tahun selepas perang dunia ke 2 berakhir. dekad 50-an juga melihat kepada kemunculan muzik Rock & Roll yang menggunakan rentak drum sebagai antara bahan utama dalam perkembangan muzik Rock & Pop. Tahun 1960-an kita melihat bangkitnya pemain drum Rock & Pop menggunakan set drum itu sebagai standard drum-kit hari ini. Hari ini terdapat pelbagai syarikat antarabangsa yang mengeluarkan peralatan drum. Ada juga drum machine yang mengguna bunyi synthesizer, & ada juga drum pad elektronik yang di-set & di-main seperti drum acoustic biasa.Lihat video definisi mengani drum

Kick Drum
Ride Cymbal
Snare Drum
Tom-Tom
Crash Cymbal

Hi-Hat (hai-het)


 FloorTom
 Full Drum Set - Susunan Drum PenuhMicrophone placement (di mana letaknya microphone) untuk drum yang masuk mixer & keluar dari PA ke loudspeakerDalam studio rakaman Microphone diletak ke setiap alat drum untuk menangkap bunyi yang akan dirakam masuk kedalam mixer & multitrack atau digital recorder.
Dalam persembahan muzik di venue (tempat) yang besar selalunya drum akan diletak microphone untuk di-amplifiy-kan (membesarkan) bunyi nya
Zildjian adalah syarikat pembuat cymbal & alatan drum tertua di dunia bermula 400 tahun lalu di Turki (1623) sekarang berpengkalan di Norwell Massachusetts USA. 
http://zildjian.com/